De Es roept!

Posted on Posted in hoofdcategorie

Lief medemens,

We hoorden er al enige tijd over, de Es is ziek. Ojee, hoe ernstig? Heel ernstig blijkt nu. Universe Astrology is sterk verbonden met geomantie en sjamanisme, de kosmos en het leven op Aarde. Leven bestaat immers uit één netwerk en is een beweeglijke eenheid. Het feit dat de bomen van zich laten horen, is een zelfde signaal als het paard wat veel wil betekenen voor de mens, de hond die graag mee trilt met ons in huis en de dolfijnen die in zee informatie omzetten, ook voor ons… Maar nu de bomen in het nieuws!

 

Wat wil de Es ons vertellen? De hardnekkige schimmel plant maar voort?

Wat wil de Eik met zijn rups vertellen? We krijgen er jeuk van?

En wat laat de buxus ons weten via zijn doorvretende rupsbewoner? Daar gaat de groene heg?

Weet je nog… de Iepensterfte in de ‘80/’90er jaren?

 

Niet zomaar toch? Alles met een reden en in samenhang met het grotere, collectieve ontwikkelingsproces. Op het juiste moment, op de juiste plek gebeurt het. Daar kunnen we ondertussen blind op vertrouwen! Al het leven is fantastisch geregisseerd.

Maar wat willen de natuur ons deze keer melden?

In dit artikel neem ik je mee naar de realiteit van kosmische kracht, betekenis en symboliek van de bomen, tendens & actuele transits en waardevolle bronnen.

 

NATUURKRACHT

We weten dat bomen bezield zijn, een eigen taal spreken en hun specifieke kracht en energie met hun omgeving delen. Bomen zijn niet alleen met elkaar maar ook met hun omgeving in verbinding en spelen een grote rol voor ons leven op Aarde. De boom bezit een stille kracht waar we als mens niet alleen afhankelijk van zijn (zuurstof) maar ook energetisch door gevoed en omhuld worden. We hebben allemaal wel wat van die mooie bomen die we niet vergeten. Zo heb ik dat o.a. ervaren in Sequoia Natl Park waar de grote bomen-reuzen mij niet alleen lieten voelen wat helder licht en liefde was maar ook de bewustverruiming en oerkracht in mezelf laten ervaren. Ze waren net als de vele wijze paarden die ik heb mogen ontmoeten in mijn leven, een grootse ontmoeting met natuurkracht. De bomen vangen informatie op, aarden ons door te verbinden met Gaia en spelen letterlijk een bemiddelende rol tussen hemel en aarde.

De boom is een sociaal wezen. De bomen zorgen voor elkaar, overleven omstandigheden met elkaar en gaan ook samen dood…. maar reageren natuurlijk ook op ons en onze drijfveren. Zeker wanneer we zoals in NL, zo dicht op en met elkaar leven.

De diverse energieën behorend bij een boomsoort, corresponderen met planeten en vinden ook de afstemming bij de specifieke mens. Wanneer je een eik naast jouw huis hebt staan, geeft dat een andere sfeer en grondtoon dan wanneer de Berk je mag vergezellen. De mens is een ruimtewezen, onderdeel van de natuur en met elkaar maken we deel uit van een groot energetisch netwerk. Hoe boeiend en leerzaam! We doen allemaal een bijdrage en geven onze energie af. Jij en ik, de boom en de dolfijn, het paard en de Plejaden….

Een aantal specifieke bomen met bijbehorende planeten zijn o.a.:

Berk – Venus

Eik – Mars

Esdoorn – Jupiter

Hulst – Aarde

Iep – mercurius

Beuk – Saturnus

Es – de Zon

 

Wanneer een boomsoort onder de aandacht komt, kunnen we er vanuit gaan dat deze boom niet zomaar het onderwerp is!

In de ‘80/’90er jaren waarbij het grote “ ontwaken” startte en mensen zich bewuster wilden worden, veel aandacht aan groei en ontwikkeling kwam, liet de Iep van zich horen! De Iep stierf massaal…. hij bood een energie en kracht aan en offerde zich op?

Kenmerken van de Iep:

  • helpt te aarden, helpt niet langer zweverig te zijn maar de realiteit te zien!
  • De Iep trekt samen, concentreert en helpt je mogelijkheden en kansen te ontdekken.
  • De Iep levert een prachtige remedie tegen jicht (acute ontsteking van gewrichten), de mens kan mbv de Iep weer in beweging komen en souplesse ontvangen…
 • De Iep helpt graag haar omgeving met het oplossen van problemen, ze ondersteunt
 • De iep die hoort bij Mercurius gaf een impuls om opener te communiceren, in beweging te komen en verder te verkennen (ook reizen!)

 

Zie de verbanden…

De rups die onze Buxus aanvalt, is toch ook niet zomaar een onderwerp. En dan bewust kiest de rups die buxus wel uit maar de andere niet, reagerend op de sfeer waarin de specifieke buxus leeft en uitwisselt. Het zegt dus ook veel over de bewoners van het huis…. geeft een boodschap en desgewenst signaal af waar we iets mee kunnen…. dank je Buxus… want de Buxus:

 • helpt ons los te komen van het verleden zodat we blokkades kunnen opruimen
 • de Buxus helpt specifiek beter om te leren gaan met de levenskracht en verbinding met ons Hoger zelf
 • de buxus herinnert ons eraan dat voor een goede groei een evenwicht nodig is tussen aardse en kosmische energie….

De bomen helpen ons door iets van zichzelf op te geven. Net als het paard een groot incasseringsvermogen heeft en de mens onnoemlijk veel biedt en leert. De hond de ziekte van zijn baas overneemt en de walvisachtigen energie kunnen omzetten zodat de afstemming op Aarde synchroon kan blijven lopen met de kosmos. Zo doen ook bomen hun galactische bijdrage…

En dan de mooie, hoge, waardige Es. Het bericht over de zieke Es raakte mij. In groten getale Essen die niet meer te redden zijn. Wat erg, wat is er aan de hand met de Es op spiritueel, sjamanistisch niveau? Kenmerken van de Es zijn:

 • een boom die hoort bij de Zon. Verbindt ons met hartkwaliteiten!
 • de Es is optimistisch en doelgericht en zeer levenskrachtig, een hele hoge boom
 • de Es is een boom die goed tegen luchtverontreiniging kan en tegen een stootje kan
 • Hildegard van Bingen zei dat de Es een symbool van bijzonder inzicht bij zich draagt…. De Es is een boom met terughoudende energie, voorzichtig en laat zijn blaadjes pas zien en groeien wanneer er echt geen vorst meer zal komen….
 • De es is een boom waar je niet snel en makkelijk contact mee maakt maar met enige investeringstijd, een vriend voor het leven in vindt.
 • De Es laat je contact maken met jouw essentie, laat je de keuzes maken die echt belangrijk voor je zijn!
 • De Es is eigenwijs maar ook zacht en lief maar kan slecht tegen chaos…. (zie hier de kwetsbaarheid en boodschap aan ons)
 • Essenhout zou een magische kracht bezitten. De heksen maakten hun bezemsteel van essenhout 🙂
 • Volgens de Noorse mythologie is de Es de heiligste boom der bomen. Hij wordt daar Yggdrasil genoemd, de levensboom. Maar ook andere natuurvolkeren hebben veel respect voor zijn levenswijsheid. De Es zou op de hoogte zijn van de laatste actuele zaken en ontwikkelingen!

Is het niet bijzonder en verwonderend dat juist de Es nu last heeft van deze schimmel en de voorspelling van biologen is, dat er maar 2% van de huidige Essen in NL over zal blijven? De grootste groepen Essen staan in Flevoland, in de buurt van een groeiend vliegveld Lelystad. Toeval?

De Es roept ons, wil iets met ons delen!

Misschien transformeert de Es iets voor ons hartchakra? Wil de Es iets voor ons oplossen? En weet de Es eerder dan wij, dat de andere energie op Aarde meer dan actueel is.

 

De Eik tenslotte die de laatste jaren een trouwe rupsbewoner aantrekt in NL! Een rups die voor de boom zelf geen gevaar oplevert maar de mens ronduit vervelend en maandenlange jeuk en huidirritatie kan opleveren (en meer). De Eik:

 • valt onder de planeet Mars (mensen die hier mee te maken krijgen, zouden wellicht iets met hun eigen Mars kracht willen en/of moeten: drijfveren onderzoeken, daadkracht onder de loup nemen, strijd opgeven of aangaan?, energie niveau ok?)
 • de Eik triggert de ontwikkeling van jouw eigen kracht
 • de Eik helpt schaduwkanten te transformeren naar lichtkracht!

 

We kunnen ervan uit gaan dat de mensen en gebieden die in contact komen met specifieke bomen, hier een uitwisseling mee hebben. Ik hoop dat dit artikel bij mag dragen aan bewustzijn van natuurkrachten, waar wij als mens een belangrijke positieve bijdrage aan kunnen leveren… de bomen houden ook van ons. Zorgen ook voor ons. Zijn ook een commitment met ons aangegaan. De zachte, rustige, betrouwbare en ontvankelijke kracht van de meeste bomen zijn voor mij altijd vergelijkbaar geweest met de verbinding met jouw eigen Hoger Zelf en basis/essentie.

 

TRANSITS en TENDENS

De huidige kosmische horoscoop laat de volgende aspecten zien, het werkelijke plaatje aan de sterrenhemel:

 

Venus driehoek neptunus:

We kunnen onze dromen waarmaken! Staan open voor echte liefde 🙂 en willen ook graag met onze idealen aan de gang. Een krachtige stap op weg naar eenheidsbewustzijn. We vertrouwen meer en meer op ons stemmetje en vinden onze weg naar het hart… De samensmelting met de essentie, de liefde, de manifestatie van meer hartintelligentie bereikt ons meer en meer. We herstellen vertrouwen….

Uranus tr. Driehoek Poolster:

Onverwacht zullen wij ook de praktische beleving ervaren van meer (innerlijke) vrijheid in ons dagelijks leven, zullen wij makkelijker de grens verleggen en onze intuïtie durven volgen in ons Aardse bestaan van alledag (durven veranderen van werkomgeving, voeding aanpassen, huis en omgeving van ruimte voorzien door flink op te ruimen en weg te geven). Onverwacht kunnen wij een andere, bezielde invulling aan ons leven geven wat een vrij gevoel oplevert! Vooral in het alledaagse….

Pluto tr. Oppositie Poolster

We kunnen af en toe in conflict zijn met oude denkwijzen en onderdrukte angsten, uit trillen van oud zeer via het lichaam (een andere uiting hiervan is aandoeningen als schimmel en kanker, langzame maar hardnekkige en transformerende crisis – Het verhaal van de Es!

Pluto tr. Inconjunct Plejaden (Alcyone)

Een inconjunct is een zogenaamd lotsaspect. Een aspect die aangeeft dat door karmische ontlading op Aarde (mens, dier en o.a. de bomen) de samenwerking met de liefdevolle en harmonieuze Plejaden nog niet vanzelf gaat! Er is een disbalans tussen het emotionele veld, het zogenaamde pijnlichaam en de zachte, ontvankelijke Plejadische energie die toch zo goed mogelijk bijdraagt aan het loslaten van “ karma” en het ontwikkelen van een groter lichtlichaam op Aarde. Misschien wil onze ziel opnieuw om leren gaan met de natuur op Aarde en helpen natuurkrachten een handje?

 

Neptunus tr. Inconjunct Sirius

De waarheid is nog niet zo sterk doorgedrongen dat de nieuwste technieken en informatie ook groots ervaren en gehoord worden. De sluier en vaak onzuivere waarheden die verkondigd worden op Aarde, staan de zuivere en heldere Sirius nog al eens in de weg. De eigen overtuigingen op Aarde van de mens beperken nog al eens de grens overschrijdende mogelijkheden die Sirius krachten graag aanbieden. Laat je meenemen en verwonderen… laat los en vertrouw…. er is meer mogelijk dan je denkt, zegt dit aspect! Gelukkig is het een lotsaspect en geeft dit tevens aan dat het hier gaat over het collectieve leerproces van de mens (en dier) en we simpelweg worden meegenomen. Diegene die de voorkeur geven aan de “ donkere kant” van Neptunus zoals onzuivere voeding, veel koffie, alcohol, medicijnen en drugs, zullen eenvoudigweg deze ronde de helderheid en grootse eyeopeners van Sirius niet bewust worden. Wanneer je je durft te laten verwonderen door het onbekende en nieuwe terreinen verkent, kun je ontroerd zijn door de synchroniciteiten. Geef jezelf het voordeel van de twijfel geeft en beleef jouw zintuigen, via de stilte en verroering ont-moeten wij…

 

TIPS

 Keltische bomenroute Colckhof in Heino (Salland, Overijssel)

Muziek van de Indianen

 

(aanbevolen) BRONNEN

Dank voor jullie aandacht, liefde en uitwisseling!

En dank aan de natuur, die ons toch maar dagelijks verwend en omhuld J

 

Hartelijke groet met een knipoog vd sterren,

Lia

Volg ons en

Geef een reactie